topgrafik800x200

> SLÆGTSFORSKNING

> LOKALHISTORIE

> FORSIDE

> LINKS

> KONTAKT

Betegnelserne til højre (F, K, V osv.) står for Fødte, Konfirmerede, Viede osv. (se den røde boks til højre på siden). Jævnførelser er en slags indholdsfortegnelse, mens til- og afgangslister blev brugt i midten af 1800-tallet til at holde styr på, hvem der flyttede til og fra sognet. Klik på sognenavnet (understreget og med rødt) i den række i skemaet, hvor du gerne vil se kirkebogen.

Kirkebogen åbner så i et nyt vindue, hvor du kan formindske eller forstørre billedet (til f.eks. 75%), bladre frem og tilbage eller gemme opslaget på din computer (bemærk i øvrigt, at der ikke er nogen sammenhæng med nummeret på opslaget – f.eks. "Opslag 18" – og så sidetallene i kirkebogen).

Når du har fundet, hvad du søger, så gem opslaget på din computer (klik på "Gem som ..." øverst til venstre i vinduet) og giv det et godt og beskrivende navn (se mere under de tekniske tips længere nede på siden).

Bemærk dog, at flere oplever tekniske problemer med det program, der viser siderne på Arkivalieronline. Det er baseret på et programmeringssprog, der hedder Java (som også bruges til bl.a. NemID), og flere på både Windows og Mac oplever problemer med Java (og på f.eks. iPad kan Arkivalieronline slet ikke bruges, fordi der ikke er Java på iPad). I løbet af de næste år vil Arkivalieronline dog gå helt bort fra brugen af Java. Kan man ikke få det til at virke, kan man se mange af arkivalierne på > Danish Family Search, hvor der ikke bruges Java (siden kan dog være noget langsom). Danish Family Search virker også på tablets som en iPad. Danske kirkebøger (indtil 1892) kan desuden ses i god kvalitet på > Family Search.

Del 4 af 10: Søg i kirkebøger på nettet

Eksempel

Fra min morfars vielsesattest ved jeg, at hans fulde navn var Peter Christian Lauridsen og blev født i Skt. Mikkels sogn i Slagelse d. 15. marts 1924. For at finde navnene på hans forældre, skal jeg finde hans dåb i kirkebogen.

Hvis man ikke kender herred og amt, kan man slå det op i > Krabsens Stednavnebase (i dette tilfælde vælger man "sogn" på forsiden, skriver "Sankt Mikkel" eller bare "mikkel" og får så svaret: Slagelse herred, Sorø amt).

Under kirkebøger på > Arkivalieronline vælger jeg derfor Sorø (amt), Slagelse (herred) og Slagelse Skt Mikkel (sogn). Kirkebogen vi her skal bruge, er 1923-1930 "F" (fødte). Særligt for store sogne i byerne kan det tage lidt tid at finde det, man søger, men der er ikke andet at gøre end at bladre i kirkebogen, indtil man finder det rigtige.

Her finder vi Peter Christian Lauridsen på opslag nr. 11 som nummer 2 fra oven:

(Klik på billederne for at se en større version. Bemærk at opslaget er skåret over
i to dele, så du skal
åbne begge billeder for at se det hele.
Man kan med fordel åbne dem i hver sit faneblad
)

item5

> Forrige side

> Næste side

Slægtsforskerens vigtigste kilde er kirkebøgerne, hvor man finder oplysninger om dåb, konfirmation, vielse og begravelse.

Man kan næsten altid regne med, at det er rigtigt, hvad der står i kirkebogen, mens andre kilder ofte indeholder fejl. Særligt mundtlige overleveringer, "familielegender" o.lign., skal man ikke bare tro på, men også officielle skriftlige kilder, f.eks. folketællingslister, kan indeholde forkerte oplysninger.

Kirkebøger finder man på > Arkivalieronline, hvor Statens Arkiver gratis har gjort de affotograferede sider af alle danske kirkebøger tilgængelige (nyere oplysninger er dog ikke tilgængelige).

For at finde en oplysning, skal du som minimum kende sogn og amt. Vælg "Kirkebøger" fra menuen "Vælg arkivalietype her" på > Arkivalieronline og vælg dernæst amt (evt. herred) og sogn fra menuerne (f.eks. Holbæk, Ars, Årby). Der kommer så et skema frem med en oversigt over kirkebøgerne fra dette sogn:

Vi kan se, at han er født d. 15. marts på Smedegade 9, St, og at hans forældre var "Møbelhandler Christen Nielsen Lauridsen og Hustru Camilla Jensine Petrea Jochumsen". Under forældrenes navne står der oven i købet, hvornår de er født (14/2 89 og 6/9 92). Det gør der langt fra altid, men i nyere kirkebøger kan man ofte læse, hvor og hvornår forældrene er blevet viede. Til højre er fadderne angivet (de er vigtige, fordi det for det meste er familiemedlemmer): "Enke Anna Jochumsen, Skovvej 23, Gartner Villiam Brinkmann og Hustru Caroline, Skovvej 3."

Nu ved jeg tilfældigvis fra kirkebogen om min oldemors dåb, at hun var døbt Petrine, ikke Petrea, som præsten her har skrevet. Så, selv om kirkebøgerne næsten altid har ret, skal man aldrig tro på noget, før man har haft fat i flere forskellige kilder.

(Klik på billedet for at se en større version)

Tekniske tips

Når du gemmer et opslag fra > Arkivalieronline på din computer, er det vigtigt, at du giver det et godt og beskrivende navn. Jeg gør det på denne måde: "Slagelse Skt Mikkel KB 1923-1930 Peter Chr Lauridsen født.jpg" (hvor KB står for kirkebog). På denne måde kan jeg altid nemt finde kilden igen og umiddelbart (uden at åbne opslaget) se, hvad det handler om. Man kan også med fordel tilføje opslagsnummeret: "AO 18" i dette tilfælde (Arkivalieronline, opslag 18). Vær dog opmærksom på, at disse numre fra Arkivalieronline kan ændre sig med tiden. Du må derfor aldrig nøjes med at navngive kilden med numre herfra. Når du navngiver kilden, så undgå også at bruge numre, der refererer til en nummerering i dit slægtsforskningsprogram. Det er jo ikke sikkert, at du bruger samme program og det samme nummersystem om 10 år.

Hvordan man organiserer sine kilder på computeren, er en smagssag. Selv har jeg fire hovedmapper – én for hver af mine bedsteforældre – og har her ordnet kilderne efter type: kirkebøger, folketællinger, skifteprotokoller, breve osv.

> Forrige side

> Næste side

Slægtsforskning for begyndere

 

> Nielsens slægtstræ

 

> Slægtsforskning for begyndere

 

> Slægtsforskning på Mac

 

> Hjælp til MacFamilyTree

 

> Guide til website med MacFamilyTree

 

> Slægtsforskning på iPad og iPhone

 

> Den forkerte familie

 

> Introduktion

 

> 1. Kig i skuffer og snak med familien

 

> 2. Få nogle gode vaner

 

> 3. Lav en anetavle

 

> 4. Søg i kirkebøger på nettet

 

> 5. Søg i folketællinger på nettet

 

> 6. Søg i Dansk Demografisk Database

 

> 7. Brug Google og databaser på nettet

 

> 8. Anskaf et slægtsforskningsprogram

 

> 9. Læg dit slægtstræ på internettet

 

> 10. Lær af andre

 

> Gamle vejvisere og adressebøger

 

> Lokalhistorie i Aarhus

 

> Skovvejens historie (Aarhus)

 

> Gamle kort over Aarhus

 

> Fremtidens Aarhus (1922)

 

> Litteratur om Aarhus

 

> Historiske optegnelser fra Rørby

 

> Til sidst brændte kroen (Mullerup)

 

> Smeden i Mullerup

 

> Brabrand 1956

 

> Haderslev 1921

 

> Holbæk Amt 1903

 

> Holbæk 1943

 

> Kalundborg 1958

 

> Randers 1903

 

> Samsø 1930 og 1939

 

> Slagelse 1894-1968

 

> Sorø Amt 1904

 

> Viborg Amt 1904

 

> Viborg 1932

 

> Aarhus 1875-1960

 

> Links til gamle vejvisere

 

> Introduktion

 

> 1. Den famøse hulvej

 

> 2. Trøjborg og Studestalden

 

> 3. Arbejderboliger

 

> 4. Sandgravvej

 

> 5. Østbanetorvet

 

> 6. Klintegaarden

 

> 7. Erindringer fra Skovvejen

 

> 8. Skovvejen i vejviserne

 

> 9. Sandgravvej i vejviserne

 

> 10. Husene nr. 1-53

 

> 11. Husene nr. 55-129

 

> 12. Husene nr. 2-50

 

> 13. Noter og litteraturliste